Skip to content

voortuin ontwerpen

De eerste indruk van jouw woning wordt voor een groot deel bepaald door de voortuin. Je kan dan ook wel zeggen dat de voortuin het visitekaartje is van je huis, dit is dan ook de reden dat juist je voortuin de nodige aandacht verdient. Vaak zien we dat bewoners met het aanleggen van de achtertuin beginnen en de voortuin op de 2de plaats zetten. Ons advies is om echter met de voortuin te beginnen. Waarom? Op deze manier heb je snel resultaat, je woning ziet er beter uit en wordt zelfs meer waard! Staat een nieuwe voortuin bovenaan jouw wensenlijst? Laten we aan de slag gaan! 

Wat is je wensenlijst?

Een tuin ontwerpen waar begin je? Wat vind jij belangrijk voor jouw voortuin? Waar kan je aan denken.

 • De route naar de entree
 • Een of meerdere parkeerplaatsen
 • plaats voor de fiets(stalling)
 • Soort bestrating 
 • plaats van de brievenbus
 • tuinverlichting
 • beplanting, wat vind je mooi?
 • eventuele waterpartij
 • plekje om te zitten
 • soort afscheiding
 • plantenborder of bakken/potten
 • Welke stijl wil je in de voortuin

Er zijn heel veel mogelijkheden om ieder stukje van je voortuin ze goed mogelijk te benutten. Zo kan van iedere voortuin klein of groot, schaduw of zon een bij jullie passende voortuin gemaakt worden die een toevoeging is aan  je huis.

Nu hebben we een wensenlijst gemaakt waar je aan kan denken bij je voortuin ontwerp. Ook moeten we weten hoeveel tijd je aan het tuinieren wil besteden, van welke stijl je houdt en bij welk soort woning het ontwerp gemaakt moet worden.

Welke stijlen zijn er? Hieronder vindt je een lijst die je kan gebruiken om te onderzoeken welke stijl nou echt bij je past.

 • romantische stijl 
 • Klassieke stijl
 • landelijke stijl
 • moderne stijl
 • mediterrane stijl
 • Stadstuin
 • Bostuin
 • Kind- of diervriendelijke stijl
 • Oosterse stijl 
 • Cottage stijl
 • Natuurlijke stijl 

Soort woning en voortuin

Als het goed is weten we nu je wensenlijst en in welke stijl je de voortuin wilt. Maar wat voor een huis/tuin heb je? Laten we ons hier eens in verdiepen. 

Voortuin ontwerpen rijtjeshuis

Een rijtjeshuis is vaak hetzelfde of bijna hetzelfde als het huis van de buren. Om je te onderscheiden zou je de voortuin beslist opvallender kunnen maken dan de tuinen van je buren. Denk aan mooie bestrating, borders of potten met planten, bijzondere elementen, opvallende afscheiding. Een ander idee is om juist je buren bij het ontwerp te betrekken. Door samen met je buren een voortuin-ontwerp te laten maken creëer je harmonie en rust.

Voortuin ontwerpen hoekwoning

Een hoekwoning geeft meer mogelijkheden bij het ontwerp van een voortuin. Vaak krijgt deze tuin ook een andere functie erbij, bijvoorbeeld een oprit, carport of een zithoekje, hierbij wordt dus ook het gebruik van de tuin belangrijker. Wil je het gedeelte naast je woning een andere functie geven, dan is het misschien een idee om dit min of meer af te schermen van de voortuin ivm je privacy. 

Voortuin ontwerpen vrijstaand huis

In dit geval heb je naast de voortuin, waarschijnlijk aan 2 kanten van je huis nog tuin-ruimte. Wat geeft dit veel mogelijkheden! Maar juist nu is het heel belangrijk om duidelijk je wensen op een rijtje te zetten, zodat je een duidelijk idee krijgt waar je mee aan de slag kunt gaan. Het is nu belangrijk om de stijl, die je gekozen hebt voor je voortuin door te trekken naar de tuin opzij van je huis. Als er een garage naast je huis staat, moet natuurlijk de oprit hierbij meegenomen worden. Vanaf de oprit kan dan een passende bestrating naar de voordeur gemaakt worden. Of wil je een waterpartij, een zithoek? De mogelijkheden zijn enorm.

Voortuin ontwerpen jaren 30 woning

Hoe mooi is het om ook je voortuin die sfeer en uitstraling te geven, die bij je huis past. Bij een ouder huis denken we aan het ontwerpen van een passende voortuin aan: mooie zichtlijnen, passende bestrating en beplanting, gezellige zitjes, symmetrische vormen, klassieke elementen. Bij het ontwerpen van je voortuin is het ook hier belangrijk om een mix te vinden van wensen en mogelijkheden. Op deze manier zal je voortuin een passend aangezicht zijn van je woning.

Veel onderhoud of onderhoudsarm?

Vind je het geweldig om in de tuin te werken en je handen vuil te maken? Of het liefst zo min mogelijk? Met andere woorden, heb je liever een onderhoudsarme voortuin of een voortuin waarin je lekker aan de slag kunt. 

Onderhoudsarme voortuin

Een voortuin kan zeker mooi groen en toch onderhoudsarm zijn, maar je zal 1 ding moeten begrijpen: een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Je zal altijd iets onderhoud moet plegen, maar we kunnen natuurlijk het wel zo makkelijk mogelijk voor je maken. Denk aan plantvakken en verhoogde bakken met makkelijke planten en struiken. Bestrating met grote tegels, zodat er minder onkruid tussen de tegels weg gepeuterd zal moeten worden, houten vlonders. Ook een gazon in je voortuin geeft je niet veel meer werk dan af en toe te maaien of een andere optie, kunstgras. Zo houd je tijd over om in plaats van te werken in je tuin, heerlijk te genieten op een bankje in de zon.

Voortuin ontwerpen met grind

Grind wordt vaak gekozen als onderdeel van een onderhoudsarme voortuin. Het grind wordt gestort op worteldoek of honingraatmatten, zodat er geen onkruid van onder tussen het grind kan gaan groeien. De eerste 2 jaren zal dit goed gaan. Na enkele jaren komen de problemen. De bladeren en ander organisch materiaal, wat in verloop van de jaren tussen het grind blijft liggen, zal voor voeding zorgen voor zaden die hierin gaan ontkiemen en groeien. Dus zal je alsnog aan het werk moeten. Houd hierbij dus rekening met het ontwerpen van je voortuin.

Voortuin ontwerpen met grassen

Siergrassen zijn er in veel soorten en maten. Ze passen bij veel tuinstijlen. Denk hierbij aan combinaties met vaste planten, met bloembollen en met groenblijvende struiken. De natuurtinten passen mooi bij andere rustige kleuren. Ook is het juist bijzonder om de siergrassen te combineren met 1 of 2 uitgesproken kleuren, zoals paars en blauw. Je kan de grassen gebruiken als afscheiding naast je pad of oprit, als beplanting onder een boom, als eyecatcher in plantenbakken. Kortom siergrassen zijn zeer zeker geschikte planten voor je voortuin.

Voortuin ontwerpen samen met kinderen

Heb je kinderen, dan kan je bij het ontwerpen van je voortuin ook denken aan hetgeen voor hen belangrijk is. Waaraan kunnen je kinderen en hun vriendjes jullie huis herkennen? Is het wenselijk om een waterpartij in de voortuin te hebben; als je kinderen hebt, of als er kinderen in de buurt wonen? Moet de voortuin ook geschikt zijn om in te spelen? Het pad naar de voordeur moet een logische richting hebben. Kinderen, maar ook volwassenen zullen vaak de kortste route nemen. Als je een pad wat spannend aan wil leggen, zal je daar in het ontwerpen rekening mee moeten houden.

Voortuin ontwerp maken

Nu komen we bij het hoofdstuk waarmee we aan de slag kunnen. We hebben jouw wensen in beeld, we weten welke stijl en of je een onderhoudsarme tuin wilt of juist niet.
Maar waar moeten we allemaal nog meer rekening mee houden.

 • De maten van de voortuin.
 • De stand van de voortuin ten opzichte van de zon. (noord-oost-zuid-west)
 • Hoeveel en waar is de zon/schaduw in de voortuin?
 • Is er veel wind in je voortuin?
 • Welk type huis heb je?
 • Heb je kinderen?

Nu we zo’n beetje alles in beeld hebben kunnen we gaan starten met een tuinontwerp die bij jou past en ervaar hoe jouw wensen en alle mogelijkheden samenkomen en leiden tot de tuin van jouw dromen.

Wil je graag een ontwerp laten maken? Neem contact met ons op, zodat we alle mogelijkheden kunnen bespreken.