Skip to content

Tuinstijlen

Net verhuist, huis klaar en nu door naar de tuin? Of kijk je al jaren tegen dezelfde tuin aan en is het tijd voor een nieuw tuinontwerp? Een tuinstijl kiezen is een van de eerste stappen voor je nieuwe tuin. Er zijn veel verschillende soorten tuinstijlen, maar hoe weet je nou wat je wilt en hoe maak je die keuze? Wij helpen je een handje om inspiratie op te doen over verschillende soorten tuinen. Op deze pagina vind je de 10 meest voorkomende tuinstijlen. Bij elke tuinstijl vind je de kenmerken wat hierbij horen en een afbeelding ter verduidelijking. Ook vertellen we je hoe je een tuinstijl kiest en/of combineert.

Waarom een tuinstijl kiezen?

Je wilt graag dat je tuin ‘klopt’, dat er harmonie in je tuin te vinden is door de perfecte mix van indeling en materialen. Daarvoor moeten er keuzes gemaakt worden. Het kiezen van een soort tuin ofwel een tuinstijl is hierbij van belang. Deze tuinstijl bepaalt namelijk de uitstraling van je tuin en welke keuzes je later in het proces gaat maken met betrekking tot materialen, indeling en beplanting. Wanneer je een tuinstijl gekozen hebt die bij je past, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je hoeft niet meer te kiezen uit duizenden materialen, maar hebt een houvast. En het resultaat zal meer in harmonie zijn.

Tuinstijlen

 • De moderne tuin
 • De landelijke tuin
 • De stadstuin
 • De natuurlijke tuin
 • De kindvriendelijke tuin
 • De klassieke tuin
 • De mediterrane tuin
 • De loungetuin
 • De cottage tuin
 • De oosterse tuin
 • Tuinstijlen combineren
Tuin ontwerpen

de moderne tuin

Houd je van strakke lijnen en een minimalistische uitstraling? Dan is de moderne tuin wellicht een goede keuze. De moderne tuin is een strak aangelegde tuin met weinig onderhoud. Er wordt in deze stijl gebruik gemaakt van verschillende vlakken. Bijvoorbeeld een gazon, borders en een terras, het onderscheid tussen deze vlakken is dus duidelijk te zien. Ook zie je veel hout terugkomen in moderne tuinen. Denk hierbij aan een houten overkapping, een vlonder, pergola of houten paaltjes. Om deze stijl onderhoudsvriendelijk te maken wordt er gekozen voor bijvoorbeeld materialen als een gladde bestrating waarop groene aanslag geen kans heeft. Ook zie je steeds vaker kunstgras, nog minder onderhoud. In de borders vind je vaak siergrassen en afwisselende soorten beplanting.  Door dezelfde planten door de gehele tuin terug te laten komen creëer je harmonie in je tuin wat rust uitstraalt.

de landelijke tuin

Als je in een prachtige omgeving woont die je graag verder ziet gaan in uw tuin, dan kies je voor een landelijk ontwerp.  De tuin sluit goed aan op het landschap eromheen. DIt is vaak ook terug te vinden bij woonboerderijen of andere huizen in landelijke gebieden. De landelijke tuin straalt rust en vooral ruimte uit en heeft een open karakter. Alles is ruim opgezet. Er wordt gebruik gemaakt van grote vlakken gazon en ruime borders met weelderige, bloeiende beplanting. De erfafscheiding bestaat vaak uit hagen en ook zie je hier vaak de bekende ‘schapenhekken’ in terug komen. Qua bestrating wordt vaak gekozen voor gebakken tegels, klinkers of vakken met grind. In de landelijke tuin ziet zowel ronde als rechte lijnen. Water is ook zeker een aanrader voor een landelijke tuin. Bijvoorbeeld door een vijver. In landelijke tuinen zie je vaak leibomen, omdat deze veel privacy geven.

Tuin ontwerpen
Tuin ontwerpen

de stads tuin (kleine tuin)

De naam zegt het eigenlijk al, de stadstuin is een tuin die hoort bij een huis in de stad. Vaak zijn dit niet de grootste tuinen, dus moet er efficiënt met de ruimte worden omgaan.  Er zijn verschillende trucjes om uw tuin groter te laten lijken dan deze is. Kies bijvoorbeeld voor een verticale schutting, dit zorgt ervoor dat de tuin optisch groter lijkt, meer tips? Kijk dan even op deze pagina In de stadstuin worden vaak gezellige plekjes gecreëerd door gebruik te maken van hoogteverschillen, zoals trapjes, verhoogde borders, een hegje of boompje. In de stad is het vaak al warmer dan daarbuiten door de grote hoeveelheid bestrating. Het is daarom aan te raden om niet teveel tegels te gebruiken, want dan blijft de hitte nog meer hangen. Een goed alternatief zijn vlonderplanken, ideaal voor een terras op het balkon of dakterras. Wil je je eigen plekje groen maken, midden in de stad? Maak gebruik van verschillende soorten, hoogtes en kleuren beplanting. Verticaal tuinieren is een goede optie in een stadstuin. Houd er wel rekening mee op welke windrichting je tuin gelegen is. Dit is belangrijk voor de keuzes die je maakt met betrekking tot je beplanting en of je schaduwplekjes moet creëren.

De natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin laat je de natuur op een gecontroleerde wijze vrij. Je brengt dus enigszins grenzen aan, maar laat het daarbinnen lekker haar ding doen. Bij een natuurlijke tuin zijn strakke lijnen ver te zoeken en heeft de natuur het meer voor het zeggen. Veel dieren en insecten zullen je dankbaar zijn met deze tuinstijl. Je vindt in de natuurlijke tuin soms ingekaderde borders, maar deze zijn weelderig gevuld met allerlei verschillende soorten beplanting door elkaar en niet zo heel strak bijgehouden. Daardoor zal elk seizoen je tuin er anders uitzien. Je vind er ook vaak bomen en struiken. Daarnaast zorg je er voor dat regenwater beter weg kan, omdat er weinig tegels in je tuin te vinden zullen zijn. Je ziet er bijvoorbeeld paden van grind, maar ook van houtsnippers en soms zelfs van zand. Er wordt gebruik gemaakt van prachtige natuurlijke materialen, zoals (hard) hout, natuursteen, houten vlonders en gaas hekken waar de klimop doorheen kan groeien. Om de mate van onderhoud enigszins te beperken, zijn bodembedekkers effectief. Deze laten geen ruimte voor onkruid en zien er ook nog eens mooi uit.

De kindvriendelijke tuin

Je wilt graag dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen? De kindvriendelijke tuin is een tuinstijl die daar rekening mee houdt. In deze tuin is er ruimte voor de kinderen om te spelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een speeltoestel, trampoline, zandbak of misschien zelfs een gazon voor een voetbalveldje. Uiteraard moet een kindvriendelijke tuin ook veilig zijn, daar wordt dan ook rekening mee gehouden in de materiaalkeuze. Veel bestrating is niet altijd prettig om op te spelen. (Kunst)gras of rubber daarentegen is fijner, dit zie je daarom ook veel terug in de kindvriendelijke tuin. Daarnaast denk je natuurlijk aan een erfafscheiding, bijvoorbeeld een schutting, je wilt tenslotte niet dat je kind zomaar de weg op kan. Ook de beplanting is belangrijk omdat sommige planten giftig zijn. En vergeet niet om schaduwplekjes creëren voor je kind zodat hij/zij in de hitte in de zomer van de zomer toch nog fijn en veilig kan buiten spelen. Wat we ook steeds vaker terug zien is een ‘mini’ moestuin, leuk en leerzaam voor de kinderen om met de natuur bezig te zijn.

De klassieke tuin

De klassieke tuin heeft een heleboel kenmerken. Deze tuinstijl past dan ook wel het beste bij een klassieke woning, zoals bijvoorbeeld een statig herenhuis. De klassieke tuinen stralen rust en eenheid uit en kan prima gecombineerd worden met een strakke vormgeving, zoals een gemetselde omheining met een mooie poort als ingang. Wat betreft beplanting vind je er veel strakke hagen, een gazon en beplanting met grote bloemen, bijvoorbeeld rozen. Maar ook hoogte verschillen mogen er zijn, bijvoorbeeld een kleine strakke haag met daarnaast een wat hogere strak geknipte ronde buxus. De belijning in de klassieke tuin is vaak ook strak en symmetrisch. De paden bestaan uit bestrating van klinkers of grote tegels. Ook staat wit grind prachtig in klassieke tuinen. Wat ook vaak gebruikt wordt is kunst, zoals beelden, dit zijn de eyecatchers voor de tuin. 
Tuin ontwerpen

De mediterrane tuin

Hou je ervan om op vakantie te gaan naar landen als, Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland enzovoort. En geniet je daar van de prachtige natuur? Dan is de mediterrane tuinstijl wellicht iets voor jou. Met deze stijl breng je die ontspannen vakantiesfeer dicht bij huis. De tuinstijl kenmerkt zich door een sfeervolle, en gezellige uitstraling. Deze komt voort uit zijn ronde vormen en lichte, natuurlijke kleuren, zoals ecru, wit en beige, dit zie je terug in de bestrating zoals, licht grind of kiezels of ecru tegels. Als de combinatie goed is waan je je in je eigen tuin aan de middellandse zee. Wat betreft beplanting kan je helaas niet alle planten rechtstreeks overnemen, omdat niet elke plant ook in ons klimaat goed gedijt. Maar een winterharde palm, olijfboom, vijgenboom, lavendel, rozemarijn en druif zijn bijvoorbeeld prima opties. Misschien zelf de druivenstruik over een pergola laten groeien en daaronder een zitje maken? Je waant je gelijk in Italië. Je creëert warmte door te werken met aardetinten, en als accentkleuren bijvoorbeeld blauw, oranje en groen te gebruiken. De materialen hoeven niet helemaal strak te zijn, hier mogen best wat grove en ruwe randjes aan zitten. De welbekende terracotta potten staan ook perfect in deze stijl en vergeet niet een ronde fontein deze mag eigenlijk niet ontbreken in een mediterrane tuin. Qua aankleding kun je kiezen voor een mooie lounge of zithoek met lichte bekleding met daarop sierkussens en misschien zelf een buitenkleed.

De lounge tuin

Zin om lekker te ontspannen? De loungetuin is een tuinstijl die hierop is ingericht. De lounge tuin is eigenlijk ook een verlenging van je woonkamer. Zeker wanneer je een overkapping plaatst, kun je op heel veel momenten buiten zitten in plaats van binnen, voeg hier een haard aan toe en je hebt je eigen buitenkamer. Maak een ruim terras met grote gladde tegels met daarop meubilair om heerlijk te ‘loungen’ gevuld met heerlijk zachte kussens. Geen overkapping? Ook een schaduwdoek of parasol helpt al mee. Ben je een zonliefhebber? Richt je tuin zo in dat je terras het langst in de zon ligt, zodat je in de zomer nog lang kan genieten van die zwoele zomeravonden. Ook is verlichting hier van groot belang omdat je natuurlijk wel sfeervol buiten wilt zitten in de avond. Heb je de ruimte, dan past een zwembad met heerlijke ligstoelen, een buitendouche of jacuzzi ook perfect. Privacy is erg belangrijk in deze stijl. Dit creëer je bijvoorbeeld door een schutting, bomen en hagen. Qua beplanting moet je denken aan planten die je zintuigen strelen zoals lavendel of eucalyptus die een prettige geur afgeven of aan grassen en bamboe waar de wind doorheen kan waaien, ook dit werkt rustgevend.
Tuin ontwerpen
Tuin ontwerpen

De cottage tuin

De cottagetuin is een tuinstijl die afkomstig is uit Engeland. Cottages waren kleine huisjes waar de boerenarbeiders woonden. Vroeger werden de tuinen vaak gebruikt als ‘gebruikstuin’ gevuld met fruitbomen en struiken, kruiden en groenten, bijenkorven en wat kleinvee zoals kippen en varkens en hier en daar wat bloemen. Tegenwoordig zijn de cottage tuinen wel wat anders. Wat we nu veel terug zien zijn rijk gevulde borders met bloemen in verschillende kleuren, in de hoofdrol vaak, rozen en clematissen. Tussen deze rijk gevulde bloemen borders liggen smalle paadjes van grind of oude stenen, met af en toe een bankje, die ervoor zorgen dat je de bloemen van alle kanten kan bekijken. Ook wordt er nog gebruik gemaakt van eetbare planten bijvoorbeeld kruiden en eventueel een klein gazon. De tuinafscheiding is een prachtige oude/ruwe muur met een houten hekje. Voor de inrichting van deze tuinen worden vaak rieten stoelen, houten bankjes, houten hekjes en stenen ornamenten zoals een fonteintje gebruikt.

De oosterse tuin

De oosterse tuinstijl is gebaseerd op tuinen rondom belangrijke gebouwen in bijvoorbeeld Japan. Denk aan tempels en parken. De oosterse tuin heeft een rustige uitstraling. Eigenlijk komen er in de oosterse tuin 3 elementen altijd terug water, planten en stenen. Vooral kenmerkend zijn de waterstroompjes en vijvers waar bruggetjes overheen gebouwd zijn. Elk element heeft zijn eigen betekenis; water staat voor leven, planten staan voor de natuur en stenen staan voor rust. De beplanting van de oosterse tuin bestaat vaak uit bamboe, een (sier)kers voor zijn mooie bloesem, heesters zoals de rhododendron, de japanse esdoorn niet te vergeten en ook de conifeer zie je terug omdat deze goed in de bonsai vorm te snoeien is. De stenen zijn onmisbaar in een oosterse tuin. Vaak zie je grote grove stenen in de tuin en de paden zijn meestal gemaakt van grind.

tuinstijl combineren

Maar wat als je heel veel mooi vind en geen keuze kan maken. Kan je dan stijlen met elkaar combineren? Goede vraag! Sommige tuinstijlen kun je heel goed combineren. Denk aan een lounge tuin in mediterrane stijl,  een kindvriendelijke bostuin of een moderne stadstuin. Maar niet alle stijlen gaan niet zo goed hand in hand, die laten zich wat moeilijker combineren. Een cottage tuin combineren met een oosterse tuin zal er nogal gek uitzien. Je kan hoekjes maken met verschillende stijlen maar dan zal de tuin nooit één geheel vormen. Uiteraard heb je altijd de vrijheid om een tuinstijl naar je eigen hand te zetten. Zie een tuinstijl vooral als een handig middel om een tuin te creëren die er goed doordacht uitziet. Als je dan nog steeds moeilijk kan kiezen ga dan voor kleuren uit hetzelfde kleurenpalet en materialen die dicht bij elkaar liggen. Als je de kleuren dichtbij elkaar houdt wordt het al snel harmonieuzer dan als je alle kleuren van de regenboog neemt. Qua materialen kies voor 1 soort tegel met daarnaast grind of een klinker, maar kies niet te veel soorten. 

je tuin ontwerpen

We hebben de 10 meest voorkomende tuinstijlen besproken. Heb je inmiddels al een beter idee van welke tuinstijl je wilt kiezen of welke verschillende tuinstijlen je eventueel wil combineren? Dat is fijn. Je hebt nu wat houvast voor je tuinontwerp. Maar hoe bepaal je nou z’n doordacht tuinontwerp? Meer informatie kun je hierover vinden op deze pagina of neem direct contact met ons op.