Skip to content

Kleine tuin ontwerpen

Ook van een kleine tuin kun je een volwaardige tuin maken met daarin borders, veel planten én een zithoek. Maar vaak hoor je mensen zeggen ‘Ik heb maar een hele kleine tuin, daar heb ik toch geen ontwerp voor nodig?’. Laten wij daar nou heel anders overdenken. Juist omdat er zo weinig tuinoppervlak ter beschikking is, moet er maximaal gebruik worden gemaakt van elke vierkante meter
Tuynplan tuin ontwerpen 25 16

Maar hoe begin je aan een kleine tuin en waar moet je opletten?

Een kleine tuin ontwerpen  gaat in de basis op de zelfde manier als een grotere, echter zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Met het tuinontwerp van een kleine tuin begin je eigenlijk niet heel veel anders dan bij een grote tuin. Allereerst ga je al je wensen verzamelen en de stijl bepalen voor je tuin. Je hebt dan misschien wel minder ruimte in je tuin, maar je hebt nog steeds veel mogelijkheden. Een grote vijver zou bijvoorbeeld niet kunnen, maar een kuip of een ton met water misschien wel. Probeer zoveel mogelijk wensen op te schrijven, een grotere lijst is leuker en duidelijker dan een kleine en zo kunnen wij proberen zoveel mogelijk van deze wensen te realiseren. Vanuit de wensenlijst ga je kijken wat er haalbaar is met de beschikbare ruimte en omstandigheden in je tuin, uiteraard gaan we proberen zoveel mogelijk ideeën vorm te geven. Hieronder volgen een aantal voorbeelden die je eventueel in je wensenlijst zou kunnen zetten.

 • beplanting
 • soort bestrating (grind, tegels, klinkers)
 • gazon
 • borders
 • lounge/zithoek
 • water
 • afscherming/privacy (schutting, muur, haag)
 • verlichting
 • Speeltoestel
 • berging
 • koken/ barbecuen
 • hoogteverschillen
 • kind- huisdiervriendelijk
 • rechte lijnen / ronde vormen
tuin ontwerpen inspiratie 2

Kleine tuin groter laten lijken

Heb je een kleine tuin en wil je deze graag groter laten lijken? Daar kunnen we uiteraard ook bij helpen. Want in een kleine tuin kan meer dan je zou denken. Met een aantal tips kun je in een kleine tuin groter laten lijken en zo kom je erachter wat je wel en niet moet doen.  Ruimtelijk gevoel: Door bijvoorbeeld een slingerpad krijg je al een ruimtelijk gevoel en plant bijvoorbeeld ook lage hagen om gedeelten van je tuin af te schermen, hierdoor zorg je er niet alleen voor dat je tuin wat spannender wordt maar je weet ook niet hoeveel tuin er nog achter ligt waardoor het groter aanvoelt.  De hoogte in: Werken in de hoogte, bijvoorbeeld met kleine bomen, gaat ook goed op weinig vierkante meters, dit zorgt gelijk voor privacy en tegelijkertijd scherm je ook hiermee stukjes tuin af waardoor je weer het gevoel hebt dat er meer tuin achter ligt. Ga je voor een boom, kies dan wel voor een boom met een smalle en kleine kroon, zoals zuilvormen en smal vaasvormige kronen dit zorgt ervoor dat je nog wel veel zon in je tuin houdt. Wat je ook steeds meer ziet is het verticaal tuinieren, hiermee benut je de ruimte goed, dit kun je doen tegen bijvoorbeeld een saaie muur of tegen een schutting, hierdoor heb je en groen in je tuin en het neemt weinig ruimte in. Nog een tip: hangpotten, deze nemen ook bijna geen ruimte in. Dubbele functie: Wil je een kleine tuin optimaal benutten? Wat dan ook belangrijk is in een kleine tuin, is om te proberen zoveel mogelijk zaken met elkaar te combineren, oftewel een dubbele functie te geven. Een pergola kan tegelijkertijd een schommel of schaduwplek zijn (met schaduwdoek), een zandbak kan later een vijvertje worden, een hoogteverschil kan ook een zitbankje zijn en een tuinafscheiding kan een opbergkast zijn.  Tuinelementen: Kies niet te grote elementen voor in je tuin, maar ga bijvoorbeeld eerder voor een bistrosetje en niet voor een grote loungebank. Wat eventueel ook een optie is een een over meerdere spiegels in de tuin te hangen, dit zorgt ook dat de tuin optisch groter lijkt. Heb je geen achterburen? Dan zou je ook kunnen kiezen om de achterkant openen te laten als hier bijvoorbeeld een parkje of weiland achter ligt, dit zorgt voor een open blik in je tuin en dan lijkt je tuin ook groter. Bestrating: Het meest praktisch is om in een klein tuintje te kiezen voor een kleine steen. Je kunt ook kiezen voor grote tegels, maar dat zorgt wel voor veel snijwerk en snijverlies, zonde! Je kan ook stenen met elkaar of met grind combineren maar mix niet te veel met elkaar, dit kan voor een rommelig geheel zorgen in een kleine tuin. Een leuke variatie is om

Plattegrond kleine tuin

Zie je tuin voor je als een leeg canvas, bijvoorbeeld alleen met zand of tegels. Zo zie je sneller meer mogelijkheden. Het is verstandig om eerst wat zaken in kaart te brengen. zoals het verloop van de zon gedurende de dag, je wilt immers wel weten waar je in de tuin een plekje kunt creëren om lekker te zonnen. Wat zijn de looplijnen in je tuin? Bijvoorbeeld als er een schuurtje in je tuin staat, waar je makkelijk bij wilt komen. Zorg er ook voor dat je het raam niet blokkeert, je wilt tenslotte wel vanuit huis naar je tuin willen kijken. Teken dit in in je schets, zo zie je sneller waar je je terras wilt en kun je je focussen op de rest. Voor je kan starten met het aanleggen van een tuin, is eerst een goed ontwerp noodzakelijk. De ruimte is bij kleine tuin eerder beperkt en dus moet er efficiënt en creatief met deze ruimte omgegaan worden, maar daar kunnen wij je natuurlijk bij helpen.

Kleine tuin inrichten

;”>Ook de inrichting bij een kleine tuin is erg belangrijk, teveel is al snel te vol en te groot zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor andere elementen. Het is belangrijk dat je een tuin creëert waarin je jezelf herkent, dus die qua stijl en uitstraling past bij jou. Leg bijvoorbeeld geen moestuin aan als je helemaal niet van tuinieren houdt. Hetzelfde geldt voor kleurgebruik en de beplanting, ga voor kleuren, materialen en planten waarin jij je kunt vinden. De kleine tuin groot laten lijken is een belangrijke opgave tijdens het inrichten. Hiervoor zijn er heel wat opties. Een hoogteverschil, bijvoorbeeld een trapje, of kies bij het plaatsen van je tuinafsluiting bijvoorbeeld voor horizontale planken. Op die manier creëer je een ruimer gevoel.

Het terras

Hier breng je de meeste tijd door. Met vrienden gezellig tafelen, na een dag werken nog eventjes de avondzon meepakken op de zachte kussen van de bank of stoel of nog even aangenaam heen en weer zwiepen in de hangmat of je hangstoel met een drankje in je hand. Je komt er tot rust en geniet van het buiten leven. Zorg er dan ook voor dat er een plek is in je tuin waar je lekker tot rust kan komen of met vrienden lang kan tafelen in de avondzon. Het terras krijgt een warm uiterlijk door bijvoorbeeld te kiezen voor een vlonder van hout i.p.v beton tegels. Ga voor (buiten) kussens in kleuren die jij mooi vindt en bij je passen, zet eventueel windlichten neer om het nog even wat gezelliger te maken.
Tuynplan tuin ontwerpen 25 14

Jouw persoonelijkheid

Zorg er altijd voor dat je tuin een persoonlijke tintje heeft. Elk element en elke centimeter van je tuin, kun je net even meer aandacht geven omdat je een kleine tuin hebt. Het is jouw tuin ontwerp doe er mee wat je wilt! De meubels, de verlichting, een speelhoekje, het watertje in de hoek, de aankleding van de kliko’s of bloempotten/ bakken in de vorm en kleur die jij mooi vind.  Voor veel van deze dingen is nauwelijks plaats nodig. Je tuin is een verlengstuk van je woonkamer en hier ben je ook heel creatief met de ruimte die je hebt. Buiten werkt dat precies hetzelfde. Gebruik (verschillende) materialen die je mooi vindt bijvoorbeeld; beton, grind, waaltjes, staal, hout en bamboe, door materialen te kiezen en misschien wel te combineren zorg je ervoor dat je tuin een weerspiegeling wordt van jezelf. Ook kun je kiezen voor verschillende kleuren en texturen, dit kun je doen met bloemen in verschillende contrasterende kleuren, of varieer in de kleur en vorm van bladeren, heldergroen of diepgroen, groot of klein blad. Je zal zien dat dit een mooi, speels en spannend resultaat geeft. Maar let op, meng niet te veel met elkaar, want dat gaat er voor zorgen dat een kleine tuin rommelig gaat ogen.

de planten

Sommige planten staan graag in de volle zon, andere staan juist het liefst op een schaduwrijke plek onder een boom of struik. Houd hier bij het kiezen van de planten rekening mee. Vergeet ook niet te kijken hoe groot een plant wordt. Een plant in een tuincentrum is vaak nog klein maar groeit in je tuin al snel uit tot een plant van een meter hoog. Heb je een tuin die op het zuiden ligt? Kies dan voor planten die hier tegen bestand zijn. Zelfs in het moeilijkste hoekjes kunnen planten groeien. Als je maar voor de juiste planten kiest. Heb je bijvoorbeeld een schaduwhoek in de tuin door een boom of een schuurtje, zet in deze hoek dan planten die het goed doen op schaduwrijke plek zoals bijvoorbeeld een varen of hosta. Wat ook belangrijk is de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Planten die in de volle zon kunnen staan hebben meestal niet zoveel water nodig, een optie is ook om een automatisch bewateringssysteem aan te leggen, dit zorgt ervoor dat jij wat minder onderhoud aan je tuin hebt.

tuin ontwerpen inspiratie 8

kleine tuin ideeën

Ga je niet je hele tuin opnieuw aanleggen, maar wil je gewoon wat kleine aanpassingen doen aan je tuin? Ook dat is uiteraard mogelijk. Je kan hierbij denken aan, een nieuwe tuinset of alleen nieuwe kussens voor je tuinset. Nieuwe plantenbakken of potten. Misschien komt er gezinsuitbreiding en hebben jullie een speelhoek nodig of meer opbergruimte dus een kleine schuur of tuinkast. Je grind vervangen voor tegels of klinkers is ook een optie en al die kleine aanpassingen zorgen al gelijk voor een nieuwe look van je tuin. Met deze kleine aanpassingen kunnen we je ook helpen en een plan uittekenen.

Ook van een kleine tuin kun je een volwaardige tuin maken met daarin borders, veel planten én een zithoek. Maar vaak hoor je mensen zeggen ‘Ik heb maar een hele kleine tuin, daar heb ik toch geen ontwerp voor nodig?’. Laten wij daar nou heel anders overdenken. Juist omdat er zo weinig tuinoppervlak ter beschikking is, moet er maximaal gebruik worden gemaakt van elke vierkante meter. 

Maar hoe begin je aan een kleine tuin en waar moet je opletten?

Met het tuinontwerp van een kleine tuin begin je eigenlijk niet heel veel anders dan bij een grote tuin. Allereerst ga je al je wensen verzamelen en de stijl bepalen voor je tuin. Je hebt dan misschien wel minder ruimte in je tuin, maar je hebt nog steeds veel mogelijkheden. Een grote vijver zou bijvoorbeeld niet kunnen, maar een kuip of een ton met water misschien wel.
Probeer zoveel mogelijk wensen op te schrijven, een grotere lijst is leuker en duidelijker dan een kleine en zo kunnen wij proberen zoveel mogelijk van deze wensen te realiseren. Vanuit de wensenlijst ga je kijken wat er haalbaar is met de beschikbare ruimte en omstandigheden in je tuin, uiteraard gaan we proberen zoveel mogelijk ideeën vorm te geven. Hieronder volgen een aantal voorbeelden die je eventueel in je wensenlijst zou kunnen zetten.

 • beplanting
 • soort bestrating (grind, tegels, klinkers)
 • gazon
 • borders
 • lounge/zithoek
 • water
 • afscherming/privacy (schutting, muur, haag)
 • verlichting
 • Speeltoestel
 • berging
 • koken/ barbecuen
 • hoogteverschillen
 • kind- huisdiervriendelijk
 • rechte lijnen / ronde vormen

Kleine tuin groter laten lijken

Heb je een kleine tuin en wil je deze graag groter laten lijken? Daar kunnen we uiteraard ook bij helpen. Want in een kleine tuin kan meer dan je zou denken. Met een aantal tips kun je in een kleine tuin groter laten lijken en zo kom je erachter wat je wel en niet moet doen. 

Ruimtelijk gevoel: Door bijvoorbeeld een slingerpad krijg je al een ruimtelijk gevoel en plant bijvoorbeeld ook lage hagen om gedeelten van je tuin af te schermen, hierdoor zorg je er niet alleen voor dat je tuin wat spannender wordt maar je weet ook niet hoeveel tuin er nog achter ligt waardoor het groter aanvoelt. 

De hoogte in: Werken in de hoogte, bijvoorbeeld met kleine bomen, gaat ook goed op weinig vierkante meters, dit zorgt gelijk voor privacy en tegelijkertijd scherm je ook hiermee stukjes tuin af waardoor je weer het gevoel hebt dat er meer tuin achter ligt. Ga je voor een boom, kies dan wel voor een boom met een smalle en kleine kroon, zoals zuilvormen en smal vaasvormige kronen dit zorgt ervoor dat je nog wel veel zon in je tuin houdt. Wat je ook steeds meer ziet is het verticaal tuinieren, hiermee benut je de ruimte goed, dit kun je doen tegen bijvoorbeeld een saaie muur of tegen een schutting, hierdoor heb je en groen in je tuin en het neemt weinig ruimte in. Nog een tip: hangpotten, deze nemen ook bijna geen ruimte in.

Dubbele functie: Wil je een kleine tuin optimaal benutten? Wat dan ook belangrijk is in een kleine tuin, is om te proberen zoveel mogelijk zaken met elkaar te combineren, oftewel een dubbele functie te geven. Een pergola kan tegelijkertijd een schommel of schaduwplek zijn (met schaduwdoek), een zandbak kan later een vijvertje worden, een hoogteverschil kan ook een zitbankje zijn en een tuinafscheiding kan een opbergkast zijn. 

Tuinelementen: Kies niet te grote elementen voor in je tuin, maar ga bijvoorbeeld eerder voor een bistrosetje en niet voor een grote loungebank. Wat eventueel ook een optie is een een over meerdere spiegels in de tuin te hangen, dit zorgt ook dat de tuin optisch groter lijkt. Heb je geen achterburen? Dan zou je ook kunnen kiezen om de achterkant openen te laten als hier bijvoorbeeld een parkje of weiland achter ligt, dit zorgt voor een open blik in je tuin en dan lijkt je tuin ook groter.

Bestrating: Het meest praktisch is om in een klein tuintje te kiezen voor een kleine steen. Je kunt ook kiezen voor grote tegels, maar dat zorgt wel voor veel snijwerk en snijverlies, zonde! Je kan ook stenen met elkaar of met grind combineren maar mix niet te veel met elkaar, dit kan voor een rommelig geheel zorgen in een kleine tuin. Een leuke variatie is om keien en gebakken stenen te combineren.

Plattegrond kleine tuin

Zie je tuin voor je als een leeg canvas, bijvoorbeeld alleen met zand of tegels. Zo zie je sneller meer mogelijkheden. Het is verstandig om eerst wat zaken in kaart te brengen. zoals het verloop van de zon gedurende de dag, je wilt immers wel weten waar je in de tuin een plekje kunt creëren om lekker te zonnen. Wat zijn de looplijnen in je tuin? Bijvoorbeeld als er een schuurtje in je tuin staat, waar je makkelijk bij wilt komen. Zorg er ook voor dat je het raam niet blokkeert, je wilt tenslotte wel vanuit huis naar je tuin willen kijken. Teken dit in in je schets, zo zie je sneller waar je je terras wilt en kun je je focussen op de rest.
Voor je kan starten met het aanleggen van een tuin, is eerst een goed ontwerp noodzakelijk. De ruimte is bij kleine tuin eerder beperkt en dus moet er efficiënt en creatief met deze ruimte omgegaan worden, maar daar kunnen wij je natuurlijk bij helpen.

Kleine tuin inrichten

Ook de inrichting bij een kleine tuin is erg belangrijk, teveel is al snel te vol en te groot zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor andere elementen. Het is belangrijk dat je een tuin creëert waarin je jezelf herkent, dus die qua stijl en uitstraling past bij jou. Leg bijvoorbeeld geen moestuin aan als je helemaal niet van tuinieren houdt. Hetzelfde geldt voor kleurgebruik en de beplanting, ga voor kleuren, materialen en planten waarin jij je kunt vinden. De kleine tuin groot laten lijken is een belangrijke opgave tijdens het inrichten. Hiervoor zijn er heel wat opties. Een hoogteverschil, bijvoorbeeld een trapje, of kies bij het plaatsen van je tuinafsluiting bijvoorbeeld voor horizontale planken. Op die manier creëer je een ruimer gevoel.

Het terras: Hier breng je de meeste tijd door. Met vrienden gezellig tafelen, na een dag werken nog eventjes de avondzon meepakken op de zachte kussen van de bank of stoel of nog even aangenaam heen en weer zwiepen in de hangmat of je hangstoel met een drankje in je hand. Je komt er tot rust en geniet van het buiten leven. Zorg er dan ook voor dat er een plek is in je tuin waar je lekker tot rust kan komen of met vrienden lang kan tafelen in de avondzon. Het terras krijgt een warm uiterlijk door bijvoorbeeld te kiezen voor een vlonder van hout i.p.v beton tegels. Ga voor (buiten) kussens in kleuren die jij mooi vindt en bij je passen, zet eventueel windlichten neer om het nog even wat gezelliger te maken.

Persoonlijkheid: Zorg er altijd voor dat je tuin een persoonlijke tintje heeft. Elk element en elke centimeter van je tuin, kun je net even meer aandacht geven omdat je een kleine tuin hebt. De meubels, de verlichting, een speelhoekje, het watertje in de hoek, de aankleding van de kliko’s of bloempotten/ bakken in de vorm en kleur die jij mooi vind.  Voor veel van deze dingen is nauwelijks plaats nodig. Je tuin is een verlengstuk van je woonkamer en hier ben je ook heel creatief met de ruimte die je hebt. Buiten werkt dat precies hetzelfde. Gebruik (verschillende) materialen die je mooi vindt bijvoorbeeld; beton, grind, waaltjes, staal, hout en bamboe, door materialen te kiezen en misschien wel te combineren zorg je ervoor dat je tuin een weerspiegeling wordt van jezelf. Ook kun je kiezen voor verschillende kleuren en texturen, dit kun je doen met bloemen in verschillende contrasterende kleuren, of varieer in de kleur en vorm van bladeren, heldergroen of diepgroen, groot of klein blad. Je zal zien dat dit een mooi, speels en spannend resultaat geeft. Maar let op, meng niet te veel met elkaar, want dat gaat er voor zorgen dat een kleine tuin rommelig gaat ogen.

Planten: Sommige planten staan graag in de volle zon, andere staan juist het liefst op een schaduwrijke plek onder een boom of struik. Houd hier bij het kiezen van de planten rekening mee. Vergeet ook niet te kijken hoe groot een plant wordt. Een plant in een tuincentrum is vaak nog klein maar groeit in je tuin al snel uit tot een plant van een meter hoog. Heb je een tuin die op het zuiden ligt? Kies dan voor planten die hier tegen bestand zijn. Zelfs in het moeilijkste hoekjes kunnen planten groeien. Als je maar voor de juiste planten kiest. Heb je bijvoorbeeld een schaduwhoek in de tuin door een boom of een schuurtje, zet in deze hoek dan planten die het goed doen op schaduwrijke plek zoals bijvoorbeeld een varen of hosta. Wat ook belangrijk is de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Planten die in de volle zon kunnen staan hebben meestal niet zoveel water nodig, een optie is ook om een automatisch bewateringssysteem aan te leggen, dit zorgt ervoor dat jij wat minder onderhoud aan je tuin hebt.

Kleine tuin ideeën

Ga je niet je hele tuin opnieuw aanleggen, maar wil je gewoon wat kleine aanpassingen doen aan je tuin? Ook dat is uiteraard mogelijk. Je kan hierbij denken aan, een nieuwe tuinset of alleen nieuwe kussens voor je tuinset. Nieuwe plantenbakken of potten. Misschien komt er gezinsuitbreiding en hebben jullie een speelhoek nodig of meer opbergruimte dus een kleine schuur of tuinkast. Je grind vervangen voor tegels of klinkers is ook een optie en al die kleine aanpassingen zorgen al gelijk voor een nieuwe look van je tuin. Met deze kleine aanpassingen kunnen we je ook helpen en een plan uittekenen.